Digitale Signaler 21 – Grænseflader

I denne uge handler digitale signaler om grænseflader eller interfaces. Det handler om den måde vi interagerer med den teknologi som omgiver os, og hvordan teknologien interagerer med os.

Episoden er i høj grad inspireret af en masse små ting som er kommet frem, men som til sammen danner et billede af et større nybrud. Jeg taler i udsendelsen om tre forskellige grupper af grænseflader.

Grænseflader til input

I mange år var måden vi interagerede med computeren på primært gennem tastaturet. Men det er under forandring. Vi ser nu stemmestyring, diktat, brug af video og billeder, brug af gestik og håndskrift som nye måder at få data ind i systemet på.

Grænseflader til output

DSC06661Også output fra computeren – her ment i bredest mulige fortolkning, altså også telefoner, tablets, konsoller og andet – er under forandring. Vi ser pludselig realistiske bud på augmented og virtual reality. På Facebook F8 var der en lang keynote om forandringen af måde data præsenteres på – herunder en del nyt fra Oculus VR. Tidligere på året præsenterede Microsoft deres augmented reality projekt HoloLens, og til Mobile World Congress præsenterede HTC deres ViVe i samarbejde med Valve. Altsammen produkter som faktisk er på vej ud til forbrugerne i en nærmere fremtid. Men vil vi tage imod dem?

Grænseflader til data

Endeligt er der de nye måder at præsentere data på. Nye emailklienter som Inbox, Mailbox og Outlook til IOS ændrer den måde email præsenteres på. Nye systemer som Apple Handoff, Adobe Creative Cloud, Office 365 og Google Drive ændrer den måde data præsenteres og transporteres, og notesystemer som Evernote og Onenote ændrer på den måde vi gemmer data – igennem en masse forskellige typer af inputs.

Udfordringen med alle disse nye muligheder bliver om vi lærer at bruge dem. Virksomheder må forandre sig med dem. Samarbejde og projekter forandrer sig. De store strukturerede systemer står foran forandring. Fordi vi vænner os til at kommunikere og samarbejde på en anden måde end tidligere. Hvis vi er ledere må vi forstå, at medarbejdere arbejder på en ny måde – og være i stand til at drage konklusionen af det. Lave mere fleksible systemer der kan understøtte de nye grænseflader. Som kan tage forskellige inputs og levere til forskellige outputs. Som kan visualisere data og arbejde sammen med forskellige datamodeller. Og vi må uddanne medarbejdere (og os selv) til at bruge systemerne.

Vært i podcasten er, som altid, mig – Adam Bindslev. Følg mig og Semiosis formidling på Faceboook (https://www.facebook.com/semiosis) LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/adambindslev) , Twitter (https://twitter.com/udkantsadam), Google+ (https://plus.google.com/+AdamBindslev), Instagram (https://instagram.com/udkantsadam/) og som Udkantsadam på Snapchat.

[gp-comments]

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.