Din scanner i lommen – test af fire “gratis” scanner-apps

Kameraet i mobiltelefonen kan andet og mere end feriebilleder og selfies. Faktisk er det en ret god scanner – med de rigtige apps installeret. I denne uge annoncerede Adobe en opdatering til deres Adobe Scan, og det er en god mulighed for at kaste et blik på nogle af de mest udbredte apps til brug for scanning af dokumenter, visitkort, whiteboards og alt muligt andet: Adobe Scan, Office Lens, Google Drive og Evernote.

I denne test har jeg brugt min Samsung S8+ og et krøllet dokument i normal belysning. Jeg ville se hvordan de fungerer til “casual” scanning af dokumenter. Jeg testede også på indscanning af sider fra bøger, men valgte at droppe den del af testen da de alle fejlede eklatant. Hvis man vil scanne indholdet af en bog er en god gammeldags scanner stadig at foretrække. Men til breve, dokumenter etc. så er de her fire apps ikke dårlige. Og de udmærker sig ved alle fire at kunne bruges gratis (med de begrænsninger i lagerplads etc. som det medfører). For Evernote vil gerne sælge et premium abonnement, Google og Microsoft vil gerne sælge lagerplads og Adobe vil gerne sælge Document Cloud abonnement. Men selve indscanningen fungerer uafhængigt af betaling.

For sammenligningens skyld har jeg, hvor jeg kunne, gemt som PDF og konverteret scanningerne til JPG igennem Adobe Acrobat. Alle apps blev brugt på deres default indstilling.

Evernote

Vi starter gennemgangen med Evernote. Her er evnen til at scanne kun en del af app’ens samlede funktionalitet – dens primære styrke er den ubegrænsede lagerplads, muligheden for næsten enhver type af note og tilgængeligheden på alle platforme. Men det er ikke det som det handler om i dag, det handler om kvaliteten af scanning, og hvor nemt det er at bruge.

Indscanning fra Evernote

Evernotes dokumentscanner er hurtig. Den har automatisk funktion som gør at den selv tager billedet når den ser at man peger mod noget der ligner et dokument, og som man kan se så er den god til at håndtere det krøllede papir.

Scanningen bliver gemt som billede i Evernote, og teksten er søgbar i Evernote, men man kan ikke få den ud som OCR-behandlet PDF. Hvis man lever sit liv i Evernote, som jeg gør, er det et godt sted at gemme de der dokumenter, breve, kvitteringer og andet som man alligevel mister. Men som decideret dokumentscanner er Evernote ikke den bedste af de fire. Man kan dog gemme dokumentet som et billede og videredele det derfra.

Google Drive

Google Drive gemmer sin scanningsfunktionalitet inde i selve Google Drive-app’en på telefonen, hvor man tilgår den ved at trykke på tilføj-knappen. Her er der altså også i nogen grad tale om et add-on til et produkt som kan en masse andre ting, men smart hvis man gerne vil have dokumenter ind som PDF på sin computer i en fart.

Indscannet fra Google Drive

Desværre er der ingen tvivl om, hvor kvaliteten af indscanningen er ringest – og det er Google Drive. Man skulle ellers tro at med al deres maskinlæringskraft og fokus på visuel teknologi så ville de kunne noget stort her. Men nej. Godt nok er dokumentet læseligt, men kanten er tydelig og billedet af bålet er … mystisk. Teksten i dokumentet er søgbart i Google Drive, men PDF’en er ikke kørt gennem OCR, så man kan ikke markere tekst i Acrobat.

Alt i alt lidt skuffende fra Google.

Office Lens

Microsoft har valgt at lave en enkeltstående app til deres scanner – en app der samarbejder med Onedrive, men som også bare kan producere PDF’er direkte på telefonen til at sende på mail eller åbne i andre programmer.

Indscanning Office Lens

Office Lens laver det som mest af alt ligner et billede, men i modsætning til Google så har de lavet OCR på teksten og det er muligt at markere og kopiere teksten ud. Ikke noget ringe resultat fra Microsoft, men jeg ville gerne have set at de havde gjort papiret hvidt og ikke accepteret belysningen i rummet. Det gør det ikke særlig velegnet til at printe f.eks.

Adobe Scan

Sidst kommer så Adobe Scan, der netop er blevet forbedret med Sensei-teknologi. Det er Adobe-sprog for “vi kan noget smart AI-noget som vi har givet et mega cool navn”. Men det ser ud til at virke. Brugsmæssigt har de lavet en meget brugervenlig app der, ligesom Evernote, også har muligheden for automatisk at foretage scanningen når den opdager at der er et dokument.

Indscanning fra Adobe Scan

Der kan ikke være meget tvivl. Adobe Scan klarer opgaven bedre end nogen af de andre – med Evernote på en andenplads. Og her bliver PDF’en naturligvis kørt gennem OCR (det er jo trods alt Adobe der har opfundet PDF-formatet). App’en arbejder sammen med Document Cloud – Adobes dokumenttjeneste der giver mulighed for at dele dokumenter, samle digitale underskrifter og meget andet. Men den virker også som en helt selvstændig app der kan gemme PDF’er på telefonen eller sende dem på mail.

Konklusion

Jeg var spændt på om Adobe Scan kunne leve op til pral fra Adobe om Sensei-teknologien, men jeg er oprigtigt imponeret. Det lykkedes at tage et, temmelig krøllet, dokument og gøre det til en fuldt funktionel PDF.

Der findes mange andre scanner-app’s i de forskellige appstores, men de koster næsten alle penge – og de får svært ved at konkurrere mod de “gratis” tilbud fra Evernote, Microsoft, Google og, især, Adobe.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.

2 comments

Comments are closed.