En Slack-konkurrent der kan gøre dit virtuelle team mere engageret

Forestil dig Slack, den dominerende arbejdsplads-samarbejds-team-chat-app, bare med meget mere robuste muligheder for brug af stemme og video? Stadig gratis, stadig med mulighed for at oprette kanaler, dele billeder, chatte og tilgængelig på Mac, Windows, Linux, IOS, Android og web? Den tjeneste findes og den har 87 millioner brugere. Men du har sikkert stadig ikke hørt om den – for de er gamere! Den hedder Discord.

I nogle år har Slack været “talk of the town” når det kommer til samarbejdsværktøjer baseret på chat. Google ligger og lurer med deres konkurrent “Hangouts Chat” og Microsoft har deres “Teams”, men begge disse har det grundlæggende problem, at de ikke har et gratis komponent (og at det er sindssygt besværligt at invitere folk udenfor organisationen ind i en chat). Andre konkurrenter ligger og lurer, men Slack er og bliver dominerende.

Men der er en ting som Slack ikke gør gratis – nemlig at lave stemmeopkald i en kanal. Det kræver at man har et abonnement. Og hvis du endda vil have videokonference så er der ingen vej udenom tjenester som Skype, Hangouts eller anden.

Discord

Her adskiller Discord sig radikalt fra Slack. Fordi gamere bruger stemmekommunikation meget mere end vi er vant til i et professionelt samarbejdsmiljø. Derfor er voicechat i en kanal en standard – og hele udgangspunktet for opbygningen af Discord. Og måske er det grunden til, at så få har opdaget potentialet i at bruge Discord som samarbejdsværktøj. Simpelthen fordi de fleste tænker på det som en voicechat-app der også har chat – fremfor Slack der er en chat-app som også har lidt voicechat.

Ellers kan de to tjenester mange af de samme ting. I Slack opretter du forskellige “workspaces” – i Discord hedder det en server, men det er mest et spørgsmål om ord. Inde på din server kan du oprette de kanaler du gerne vil have – og styre om de er låste eller åbne. I Discord skelner man mellem text-channel og voice-channels, hvilket gør det super nemt for dem der gerne vil have chatten stående åben bare at forbinde sig til en voice-kanal og diskutere derigennem.

Når du har oprettet sin server så får man et invitations-link som man kan sende til teamet – klikker de på det kommer de automatisk til Discord og får mulighed for at logge på i browseren … endda uden at lave en brugerkonto (de bliver opfordret til det, men det er ikke et krav). Så det har altså en, relativt, lav barriere for nye brugere – og er ret nemt at teste.

Grunde til ikke at bruge Discord fremfor Slack

Træerne vokser ikke ind i himlen, og der er helt legitime begrundelser for ikke at bruge Discord. For det første, og det er vigtigt for mange, så er Discord ikke end-to-end krypteret. Det er Slack. Så hvis det er noget som betyder virkelig meget for dig så er kombinationen af Skype og Slack mere sikker.

For det andet så har Discord ikke alle de integrationer som Slack-bruger ofte fremhæver. Man kan ikke integrere Trello, Google Drive, Hangouts eller Giphy. Men min erfaring fra de workspaces jeg er medlem af er, at folk i virkeligheden ikke bruger de integrationer ret meget – og at de ofte ender med at blive spam-robotter i kanalerne (skriv bare i kommentarerne, hvis jeg tager fejl og integrationerne i Slack er det bedste der er sket siden Winamp).

Og for det tredje så er Discord meget “gamer-æstetisk”. Slack er sådan lidt hipster-smart, men slipset ligger klar i skrivebordsskuffen. Discord er all-out Fortnite-t-shirt og beanie. Det kan være et problem for nogle. Jeg synes egentlig det er ret cool.

The rise of voice

Det jeg ser som Discords store fordel er, at stemmeopkald ikke er noget formelt. At her er en tjeneste, hvor ideen grundlæggende er at man ganske enkelt har headset på mens man sidder og arbejder – og så kan ens team droppe ind og sige hej, stille spørgsmål eller bare sludre mens man holder hænderne på tastaturet. Altså en emulering af den måde vi sidder i et åbent kontormiljø – bare virtuelt. Jeg tror på at det måske kunne skabe noget nærvær, som man godt kan savne når man er udsat for fjernledelse.

… og apropos nærvær, så hør lige episode 42 af podcasten, hvor jeg netop taler om det. For det er lidt en kæphest for mig.

Og så prøv Discord i dit team – jeg vil elske at høre dine erfaringer med det.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.