Findes der amoralske medier?

Kritikken har, med god grund, haglet ned over Youtube-celeb Logan Paul efter han postede en video, hvor han omgår fundet af et selvmordsoffer på en upassende måde. Men er det et tegn på at de digitale medier har et generelt problem?

Der findes ikke sådan noget som en moralsk eller en umoralsk bog. Bøger er godt skrevne, eller dårligt skrevne. Det er alt.” – Oscar Wilde

Lad det være sagt med det samme. Logan Pauls video er usmagelig, dum og virkelig ikke særlig velovervejet. Den burde ikke have været postet, og Logan Paul har taget konsekvensen ved a) At tage den ned og b) Komme med den dårligste undskyldning nogensinde. Det her kommer til at gå ud over hans kommercielle potentiale – og det kan vi kun være glade for.

Youtubes ansvar

I dønningerne af videoen er kritikken så blevet udvidet. Nu ses den famøse video som et generelt problem med digitale medier i almindelighed og sociale medier i særdeleshed. I The Verge skriver Katherine Cross artiklen: “It’s not just Logan Paul and YouTube — the moral compass of social media is broken” og i andre artikler bliver der talt om behovet for at YouTube skal tage ansvar og ikke kun betragte sig selv som “safe haven” (fx på dr.dk i “Advokat efter selvmordsvideo: ‘Svært at få Youtube til at lystre’“)

Det er et svært dilemma. YouTube er en platform der giver forskellige mennesker mulighed for at være deres egne medier. YouTube bestemmer ikke hvilket indhold jeg lægger op, og jeg står i sidste ende selv til ansvar for det. Problemet er bare at så sort/hvidt er det ikke selvom vi gerne ville have at det var sådan. For YouTube bestemmer en masse om, hvilket indhold der lægges op. Der er ikke porno på YouTube. Der er ikke piratkopierede film på YouTube (længere). Der er i det hele taget en masse ting som ikke er på YouTube – og de har en hel række “community guidelines” der fortæller hvad der må, og ikke må, være på YouTube. YouTube har altså allerede taget et ansvar for at fjerne alt muligt forskelligt indhold, og placerer sig derfor et sted, hvor de har et ansvar.

Youtubes skyld

Men det at påtage sig et ansvar er ikke det samme som at have skylden. Jeg kan godt have ansvar for at gøre rent uden at det er min skyld, hvis nogen sviner til. YouTube har ansvar for at holde platformen ren, men er det virkelig deres skyld, at folk som Logan Paul ikke kan opføre sig ordentligt?

Nej det er ej! Ligeså lidt som det er Logan Pauls videokamera eller mikrofons skyld. Det er heller ikke MP4-formatet eller internettets skyld. Det er nemlig Logan Pauls skyld!

Vi gør det grundlæggende for nemt at undgå ansvar, hvis vi tager skylden fra dem som skaber og lægger den over på dem som distribuerer. Det svarer til at skælde ud på boghandleren for at sælge en usmagelig bog.

Er der en redaktør til stede?

Og ikke nok med, at vi nærmest er med til at sige til Logan Paul at han ikke helt kan gøre for det fordi YouTube på en eller anden måde pressede ham til at være en nar. Modreaktionen bliver nemlig endnu mere uheldig. At nogen begynder at råbe efter en voksen.

Jeg insisterer på at se de nye medier og internettet som en gode. Det at det ikke længere er hjørnekontoret på Rådhuspladsen, i Sværtegade eller i Radiohuset der fungerer som portvagt når vi vil ytre os er helt grundlæggende godt! Det er positivt, at vi har fået medier som gør det muligt for flere at komme til orde. Det løser ikke alle problemer (fordi vi, som jeg har skrevet om tidligere, indfører nye portvagter) – men det er helt grundlæggende godt.

Derfor skal vi passe på med at gøre Logan Paul til et generelt symptom ved de sociale medier, og efterfølgende kræve indførelse af forskellige grader af censur. Fordi der har altid været folk der gjorde og sagde dumme og grænseoverskridende ting. Også langt mere grænseoverskridende ting end vi oplever i dag. Vi er blevet mere moralske – ikke mindre. Så lad os holde proportionerne og pege skylden det rigtige sted hen før vi ødelægger noget som er godt og vigtigt.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.