Jeg forærer det hele væk – om Creative Commons

Ovre på min personlige blog, udkantsadam.dk har jeg startet et personligt projekt – et såkaldt Projekt 365 – hvor jeg tager et billede hver dag. Og jeg har besluttet mig for, at de billeder som indgår i projektet stort set alle skal være lovlige at downloade og bruge. Fordi det giver mening. Og det giver også mening udfra et forretningsmæssigt synspunkt.

Dag 5 - Æbleblomst
Dag 5 – Æbleblomst (klik for stort billede)

Princippet som jeg udgiver billederne under hedder Creative Commons, og det er et system som har været fremme i en del år. Konceptet er at man som “skaber” af et værk – det kan være et fotografi, et stykke musik, en præsentation, en tekst, en film eller noget helt sjette – får mere kontrol over ophavsretten på ens ting.

Traditionel copyright / ophavsret giver mig ALLE rettigheder til mine ting. Det betyder at ligemeget hvad det skal bruges til så skal jeg spørges, og ofte vil der være involveret en eller anden form for betaling. Den eneste anden mulighed man havde, før Creative Commons blev opfundet, var at give alle rettigheder væk. Altså at jeg gav det til offentligheden, og så kunne alle bruge det til alt uden at spørge.

Ingen af de to scenarier er særlig attraktive i en verden hvor man kan kopiere et billede med et tryk på tre taster. For det betyder jo, at langt de fleste ikke spørger. De stjæler bare! Og hvis man forærer det hele væk så får man ingen form for kreditering ud af det.

Creative commons

Dag 7 - Drivhus (klik for stort billede)
Dag 7 – Drivhus (klik for stort billede)

Ind kommer Creative Commons der blev grundlagt i 2001. Ideen her er at lave et system der giver mig som ophavsmand nogle rettigheder, men at jeg også kan frasige mig nogle af mine rettigheder. Det er ganske simpelt opbygget med en række af tags, som man kan sætte på sit værk.

Navngivelse – alle Creative Commons licenser indeholder dette krav. Når det har fået tagget navngivelse betyder det, at dem som bruger et givent værk skal kreditere ophavsmanden. Ofte vil det også være god stil med et link.

Ikke-kommerciel – man kan vælge om man vil begrænse brugen af værket til ikke-kommerciel anvendelse. Det betyder at fritidsbloggere, organisationer, skoler og andre frit kan bruge billederne, men at der stadig skal spørges, hvis brugen er med det formål at tjene penge.

Ingen bearbejdelser – man kan også vælge, at ens værk ikke må bearbejdes. For billeder at de ikke må beskæres eller redigeres. For musik at den ikke må remixes. At man skal fastholde værket i sin oprindelige form.

Del på samme vilkår – giver retten til at bruge værket, men det værk som det indgår i skal være delt på samme vilkår – altså med den samme licens

Disse fire tags kan så mixes på en række forskellige måder. Navngivelse indgår i alle licenser, men ellers kan man vælge til og fra, og på den måde lave den ophavsretsbeskyttelse som man syntes passer til netop det man laver. Læs mere om de forskellige typer af licenser på Creative Commons hjemmeside (eller se filmen nederst).

Mit projekt

I mit projekt har jeg valgt licensen Navngivelse-Ikke-kommerciel. Det betyder kort sagt, at billederne i projektet må bruges frit så længe man husker at skrive at det er mig som har taget dem – og man ikke bruger dem kommercielt. Brug ud over det skal stadig afklares med mig. Det betyder at der nederst i hvert indlæg på bloggen er nedenstående lille tag og tekst som indikerer anvendelsen. Det betyder også, at jeg uploader alle billederne til Flickr med denne licens så de kan findes i deres Creative Commons-sektion (sammen med millioner af andre billeder).


 

Creative Commons licens
Dette værk er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 2.5 Danmark Licens


 

Hvorfor giver det mening?

Man skulle tro, at det var imod al fornuft at forære sine ting væk på den måde, men som jeg ser det giver det 100% mening i dette tilfælde. Dels vil jeg faktisk gerne have at mine billeder bliver brugt. Jeg kan godt lide at få mine ting set – det er trods alt en af grundene til at jeg laver de ting jeg laver. Men der er også en helt konkret kommerciel grund til at forære tingene væk.

Som fotograf er jeg absolut en af de små fisk. Globalt set bor jeg i den absolutte udkant. Mit problem har ikke været at folk stjal mine billeder. Mit problem er derimod at ingen opdager dem. Min interesse som fotograf er at blive set – og hvis jeg med mine CC-licens kan få nogen til at bruge mine billeder og kreditere mig for det så bliver de set af flere. Større publikum = større muligheder.

Samtidig går jeg meget ind for, at man i denne slags sager overvejer hvad man mister ved ikke at prøve noget anderledes. Ville bloggere, skoler og andre som kan lide mine billeder have spurgt? Måske nogen af dem, men mange ville have ladet være. Ville de have betalt for at kunne bruge billedet på deres hjemmeside? Næsten helt sikkert ikke. Så jeg går altså ikke glip af nogen indtjening ved at forære det væk – jeg gør bare noget lovligt, som mange ville have gjort alligevel. Og det gør, potentielt, at mit projekt får en større udbredelse. I en tidsalder, hvor vi alle kæmper for opmærksomheden kan det næppe være en dårlig ting.

Også til virksomheder

Men det er ikke kun til mine personlige projekter, at jeg bruger Creative Commons. Det er også noget jeg bruger i Semiosis Formidling – f.eks. til mange af mine præsentationer. Når jeg holder et foredrag eller har en undervisningsdag er det ofte at deltagerne gerne vil have mine slides. For at gøre det nemmere så laver jeg mange af mine præsentationer som CC – og gør det dermed muligt for deltagerne at bruge mine slides i andre sammenhænge.

Mange af mine præsentationer er udgivet under mindst restriktive licens – nemlig den hvor jeg giver ret til al brug, også kommercielt, bare man husker at kreditere mig. For mine evner som underviser og foredragsholder er ikke bundet op af mine slides – og hvis andre har lyst til at bruge dem skal de være velkomne. Især når det får spredt kendskabet til mig og Semiosis Formidling.

 

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.