LG G Watch og Android Wear – de første dage

Google har sendt deres styresystem til smarte ure på gaden kaldet Android Wear – og jeg fik mit ur torsdag den 31/7. Læs mine første indtryk af, hvordan det er at bruge her. Og regn med mere grundig opfølgning senere.LG havde på deres Facebook-side skrevet at LG G Watch ville komme til Danmark i slutningen af juli, men efterhånden som august nærmede sig stod det temmelig klart, at det ikke ville ske. Så jeg besluttede mig til sidst for at bestille uret på Amazon og få det sendt. Da pakken ankom lavede jeg en video, hvor jeg beskrev indholdet af pakken, og hvordan det var at sætte uret op.

Som man kan se i videoen er der ikke meget i kassen. Det er selve uret, en ladestation, et standard USB-kabel, en strømforsyning og en lille “quick start guide”. Det er det hele. Men man kan vel heller ikke forvente så meget mere.

Android Wear – Opdagelsesrejsen begynder

Pakken
Pakken

Lad det være sagt med det samme – LG G Watch, og formentlig også andre Android Wear ure, kræver at man er parat til at eksperimentere, og at man er klar over at der er ting som virker anderledes end man måske havde regnet med. Sådan er i hvert tilfælde mit første indtryk. Det her er et ur for nørderne. Det er ikke til at komme uden om.

Når man først pakker det ud og begynder at bruge det så bliver det åbenlyst, hvor lidt dokumentation der er med til det. Man er simpelthen nød til at prøve sig frem, og derfor er dette heller ikke en anmeldelse. Det er et midtvejsrapport efter jeg har brugt uret i små fire dage.

Google Now

Hvis man er daglig bruger af Google Now på sin Android-telefon, så vil en del funktioner være bekendte. For Android Wear består i sin kerne af de kendte “kort” fra Google Now. Sagen er nok bare den at mange slet ikke bruger Google Now, og derfor vil det være mange som ikke kender interfacet i forvejen. Derfor lige en kort introduktion til Google Now på telefonen.

Google Now er en del af Google Search-app’en på telefoner der kører de nyeste udgaver af android. Alt efter telefon kommer man til det ved at stryge opad nederst på telefonen. Så kommer der en skærm, hvor Google præsenterer “kontekst-afhængig” information. Det kan f.eks. være:

 • Trafikoplysninger til steder du kommer ofte
 • Oplysninger om offentlig transport i nærheden
 • Oplysninger om pakker der er på vej (Google Now scanner din Gmail efter den slags)
 • Oplysninger om flyafgange du skal nå (igen – gennem din Gmail)
 • Vejret der hvor du befinder dig
 • Aktiekurser på firmaer du har valgt at følge
 • Sportsresultater (endnu ikke med dansk fodbold [suk])
 • Hvor du har parkeret(!)
 • Venner der har fødselsdag
 • Nye artikler på websteder du tit besøger

Der kommer løbende mere til, og ja man skal virkelig acceptere at Google ved meget om mig. Hvad jeg læser, hvor jeg er, hvornår jeg normalt tager afsted, hvilke pakker jeg får tilsendt og hvilke fly jeg tager med. Hvis man ikke kan lide den tanke – så skal man holde sig væk. Jeg accepterer det fordi jeg ser virkelig meget i det interface som gør min daglige tilværelse nemmere.

Det er det interface, også i udseende, som er kommet over på uret. Når jeg står op om morgenen og tager det på så fortæller uret mig automatisk, hvordan vejret bliver i dag, hvem i min omgangskreds der har fødselsdag og andet relevant information.

Stemmestyring

Speak now
Speak now

Den anden del af Google Now – og Android Wear – er stemmestyringen. LG G Watch har ingen knapper. Overhovedet. Det har en touch-skærm, men det er også det hele. Resten af interaktionen med uret foregår med stemmen. Kodeordet her er “OK Google” (som også mine børn nu har lært at råbe til mit ur). Når man siger OK Google åbner der en skærm parat til at modtage stemmeinput. Og det er kun på engelsk indtil videre.

Det er her vi virkelig begynder opdagelsesrejsen. For der er ikke nogen definitiv liste over kommandoer, og man bliver simpelthen nød til at prøve sig frem. Igen tilbage til, at det her er for folk der synes det er sjovt at eksperimentere med denne slags gadgets. Min mor på 74 ville aldrig have holdt af et G Watch. Men det var nok heller ikke hende som Google har i tankerne.

Man kan bruge stemmestyringen til dels at søge på Google og få resultater på uret – og dels til at give forskellige kommandoer. Eksempler på kommandoer kan være:

 • Make a note – herefter indtales indholdet af noten
 • Set alarm in 45 minuttes
 • Remind me to call Thomas when I get home
 • Listen to Atlantic City by Bruce Springsteeen (åbner Google Play på min telefon og begynder at spille sangen)
 • og så videre

På søgninger bruges det især til at søge efter konkrete facts. Og her må man igen eksperimentere lidt med hvad man kan sige. Jeg kunne f.eks. spørge “Who wrote treasure island” og få svaret “R L Stevenson”. Men jeg kunne ikke få nær så klart svar på “When was Treasure Island written?”. Her kom der bare et Google søgeresultat som jeg så kunne se på min telefon. Men når der er tale om helt konkrete facts virker det godt. For en gammel referencebibliotekar som mig er det en lidt vild oplevelse at kunne spørge “How tall is Zlatan Ibrahimovic?” og så få svaret direkte på armen. Mange gode bardiskussioner kan blive afgjort sådan.

Notifikationer

IMG_20140804_101048Alt dette er “nice to have”, og lad det være understreget – der er ingen som er ikke kan leve uden et G Watch. Men der hvor jeg i den daglige brug har mærket den store forskel er, at mine notifikationer fra telefonen automatisk bliver sendt til uret – og jeg kan interagere med dem i begrænset omfang. Det gør helt konkret at telefonen bliver i lommen, skærmen forbliver slukket og batterilevetiden på min telefon bliver forlænget. Når der kommer en mail i min Gmail så dukker den op på skærmen hvor jeg så kan vælge mellem “Archive”, “Reply” eller “Open on phone”. Hvis det er noget som er til ren orientering så kan jeg læse den på uret, trykke Archive og så forsvinder den ud af min indbakke. Mindre bekymring. Er det noget hvor jeg bare kan svare kort kan jeg trykke “Reply” sige “OK” til uret (det er jo heldigvis det samme på dansk og engelsk) og så bliver svaret OK sendt med det samme. Nifty! Og endelig kan jeg, hvis jeg bliver nød til at svare, trykke “Open on phone”, hive telefonen op af lommen og svare med det samme.

Igen skal det understreges at jeg primært har gået med uret hen over en weekend – og at vi stadig er i slutningen af sommerferien – så hvor meget dette kommer til at betyde når der for alvor kommer tryk på kedlerne ved jeg ikke. Det vender jeg tilbage til i min mere dybdegående anmeldelse. Men indtil videre kan jeg se at det gør mit liv nemmere. At jeg kigger meget mindre på min telefon og rent faktisk er mere “til stede” end jeg var før.

Det gælder ikke kun mails – det samme gør sig gældende for Twitter (hvor jeg kan retweete, svare, gøre til favorit eller åbne på telefon), Facebook (hvor jeg bare kan læse og åbne på telefon), SMS (svare og åbne på telefon), Hangout-beskeder (svare og åbne på telefon) og mange andre af mine notifikationer som jeg modtager. Jeg får også besked på uret når nogen ringer, hvor jeg kan se hvem det er, og vælge om jeg vil svare (så skal jeg altså lige finde telefonen for jeg kan ikke tale i telefon gennem uret) eller lægge røret på. Fikst når man sidder i møde og det så bare er uret der vibrerer helt lydløst når der er nogen som ringer.

Daglig brug

LG G Watch vs. Fitbit
LG G Watch vs. Fitbit

Så hvad bruger jeg mit ur til? Jeg er klar over at det er hvedebrødsdage, og jeg sikkert bruger det til flere ting end jeg ender med – men lige nu bruger jeg det til meget, og har generelt en oplevelse af merværdi.

Jeg bruger det til navigation. Når man åbner en gå-rute på sin telefon kan man lade den ligge i lommen. Så kommer beskederne om at dreje til højre og venstre på uret med en lille diskret vibration. Så når man skal navigere rundt i en by så slipper man for at gå med telefonen foran sig hele tiden. Det virker – og det virker godt. Det er endda sådan at man kan mærke på vibrationen hvad man skal. En enkelt vibration betyder “ligeud”, en lang og to korte betyder “drej til højre” og to korte og en lang betyder “drej til venstre”. Igen sådan noget som ikke er dokumenteret, men som man opdager. Så man kan faktisk navigere med telefonen i lommen og uden at kigge på uret.

Jeg bruger det til at tilføje ting til min to-do liste mens jeg kører. Nu kan jeg bare sige “OK Google – Make a note” og så f.eks indtale “Email thomas about webpage”. Så optræder det på min wunderlist når jeg kommer på kontoret. Smart for sådan nogle som mig der får ideer mens vi kører.

Jeg bruger det som skridttæller. Tidligere brugte jeg Fitbit, men det her er nemmere. Jeg sammenlignede resultaterne under en tur til København og kan se at uret viser ca. det samme som Fitbit indenfor 10%. Formentlig skyldes forskellen bare at uret er på armen og Fitbit er i lommen. Så må det jo registrere lidt forskelligt. Men om det er uret eller Fitbit der viser forkert er jo ikke til at vide. Og jeg vil bare gerne have et sammenligneligt resultat. Man kan så håbe at Google kan bruge de data til lidt mere, for det er ikke meget analyse der er i skridttælleren sammenlignet med Fitbit, men det må jeg håbe der kommer.

Efter en hel dags brug
Efter en hel dags brug

Der har været udbredt kritik af batterilevetiden på uret, men jeg har svært ved at se det som et problem. Måske fordi jeg lever en meget regelmæssigt, og ret kedeligt, liv. For mig er det intet problem at have ladestationen på badeværelset og lægge uret i den når jeg går i seng. Og jeg har endnu ikke oplevet at være under 30% om aftenen selv på meget lange dage, hvor jeg har brugt uret meget. Ja, det ville være fedt med batterilevetid på en uge – men altså …. jeg kan leve med det. Og til gengæld har det betydet at batteriet i min telefon holder en hel dag. Det gjorde det ikke altid tidligere.

Delkonklusion

Wow – det blev langt det her. Og det er svært at konkludere noget helt udfra fire dages oplevelser. Så det vil jeg ikke. Men jeg kan sige at min personlige oplevelse indtil videre er vældig positiv. At jeg godt kan se det ur passe ind i min hverdag, og i den specifikke use case som jeg har. Er det for alle? Hell no.

Der er masser af problemer. Det ville være fantastisk hvis det kunne forstå dansk. Det ville være rart, hvis der var flere apps (men der kommer flere hele tiden). Det er måske ikke top elegant, men så grimt er det ikke. Det er ikke verdens mest behagelige urrem (gummi), men den kan skiftes.

Jeg vender tilbage …. OK Google – End article

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.