Livestreaming – 5 tips der gør det nemmere (og sjovere) at være på slap line

Det er efterhånden blevet så nemt at livestreame på Youtube og Facebook, at det er blevet en fuldstændig brugbar formidlingsform – til markedsføring, kommunikation, undervisning og anden formidling. Her finder du 5 tips som gør det lidt nemmere at gå til – og giver et bedre resultat.

1. Ha styr på det tekniske

Det behøver ikke at være sindssygt kompliceret at streame live, men sørg for at have styr på din teknik. Vil du streame på din telefon, så få fat på et stativ. Gør du det på webcam så sørg for at det er placeret ordentligt og lyset er fint. En god lampe kan gøre hele forskellen.

Laver du mere avancerede setups, så test dem lige i forvejen. Der er rigeligt med andre ting at stresse over. Og sørg for at have en ordentlig netforbindelse!

2. Lyden skal være god

En livestream er minimum 50% lyd. Man skal kunne høre hvad du siger. Om det så bare er med en Røde SmartLav som giver dig bedre lyd på telefonen eller det er det store setup med mikserpult – dem der følger din livestream skal kunne høre hvad der foregår. Det kræver også at du har rimelig rolige omgivelser.

3. Annoncer i forvejen og hold tiden

Livestream er bare lidt sjovere, hvis publikum glæder sig til dem. Så annoncer dagen før, eller endnu tidligere, at du har tænkt dig at gøre det live! Så har de mulighed for at være med i chatrummet og når man kan se den der tæller med antal seere stige så er det altså lidt et kick. Jeg plejer f.eks. at annoncere det på Fotografikursers FB-side når jeg laver mine “Ligthroom Live” (se sidste eksempel nederst i artiklen).

Men det kræver så også at du holder tiden. Har du sagt at der er livestream kl. 13 – så er der livestream kl. 13. Husk også på, at du tit kan skabe linket lidt før så du kan poste det …. så er folk med fra starten.

4. Nyd dit adrenalin-kick

Det fascinerende ved at livestreame er følelsen af at være “på”. Selvom jeg står alene i studiet så får jeg hurtigt bevidstheden om to ting: for det første er der nogen der kigger lige nu, og for det andet så kan jeg ikke tage det om. Der er ingen retakes. Sker der en fejl må man grine af det, italesætte det og fortsætte. På mange måder er det en af de ting der gør livestream godt. At man netop er på. Det svarer til at stå på en scene, eller foran et hold kursister. Det er nu. Lige nu!

5. Arbejd indenfor dine begrænsninger

Og det leder direkte videre til sidste tip. Nemlig at arbejde indenfor de begrænsninger man har. Hvis du ikke har en producer, og derfor manuelt skal skifte mellem kamera og skærmoptagelse (som jeg gør herunder) så sig det. Gør det til din dogma-agtige måde at gøre det på. Faktum er, at hvis det du siger er bare tilnærmelsesvis fornuftigt så vil folk hurtigt tilgive dig, og endda se det som en charmerende del af dine stream.

Følg mine livestreams på YouTube – Fotografikurser og Semiosis Formidling

Lightroom Live fra tirsdag den 16/5 2018

 

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.