Måske skal vi ikke sætte ingeniører til at passe vores børn

Apple er ude med et brev til deres aktionærer, hvor de lover at lave løsninger i forhold til at styre børns brug af smartphones. Måske slipper vi snart for helt at tage et ansvar.

“California State Teachers’ Retirement System” er en pensionsfond for lærere der har været ansat af Staten Califonien. De har næsten 1.000.000 medlemmer og derfor også mange penge. Og de ejer aktier i Apple.

Sammen med investorgruppe Jana Partner var de med til at skrive et åbent brev til Apple om behovet for at arbejde med at afhjælpe smartphoneafhængighed. De skriver i deres brev at: “78% of teens check their phones at least hourly and 50% report feeling “addicted” to their phones.” Det lyder voldsomt … sådan umiddelbart. Selvom jeg nok også tjekker min telefon hver time. Og i hvert tilfælde har svært ved at klare mig uden. Uden at jeg sådan er afhængig på en misbrugsagtig måde. Men altså. Det lyder farligt og ikke godt.

Apple svarer på brevet med et mesterstykke i at sige noget uden at sige ret meget, uden at love noget – og samtidig rose sig selv. Hvis vi skal kondensere deres svar er det:

We have new features and enhancements planned for the future, to add functionality and make these tools even more robust.

At der er nye features på vej til IOS er næppe en overraskelse. Det er sådan teknologi fungerer. Man tager de features der er og gør dem bedre. Og i brevet undgår Apple elegant på nogen måde at fortælle hvad disse fremtidige redskaber er.

Forældrekontrol

Og det er også ligegyldigt. Fordi det er endnu et eksempel på ingeniører der forsøger at sælge os en løsning på et problem, som vi i virkeligheden må håndtere selv.

En del af den forældrekontrol som er på alle platforme er god. Den handler nemlig om at beskytte min tegnebog fremfor at beskytte mine børn. At jeg kan lukke ned for at de kan købe apps, smølfebær, skins eller hvad hulen der efterhånden er af in-app-køb som man bliver mødt med. På alle platforme! Der er jeg glad for, at jeg som far kan sætte foden ned, hvis min datter skulle blive forført til at kunne se noget fornuftigt i at købe en virtuel pistol for håndgribelige penge.

Men så er der den del af forældrekontrollen der handler om at begrænse mit barns brug af teknologi. Jeg kan på vores X-box indstille den til, at min datter kun må spille 1½ time på en dag. Fint nok. Men det er sgu ikke særlig befordrende for familiefreden når den så beslutter sig for at logge hende ud midt i et Overwatch-spil, hvor hendes holdkammerater stoler på, at hun beskytter payloadet med sin Widowmaker! Jeg kan godt garantere, at jeg så ikke møder en datter der siger: “Tak far for at du beskytter mig mod min afhængighed”.

Og ja, man kunne godt gøre dem klogere så de fx ikke logger en ud midt i et spil, men venter til der er en pause. Eller jeg kan indstille den til at hun må spille mellem 18 og 20 – og så ved hun det. Det er måske bedre, men bare ikke godt.

Men er det sådan noget Apple vil lave. At jeg kan lave en farmand-konto, hvor jeg kan bestemme at min datter ikke må være på Snapchat mere end 30 minutter på en dag? At den derefter smider hende af, så hun ikke kan aftale en tur i svømmehallen fordi hendes klippekort med social interaktion er løbet ud?

Det er IKKE teknologiens skyld

Det korte af det lange er, at det her ikke er Apples skyld. Naturligvis kan man, som det også bliver nævnt i det åbne brev, arbejde med at forhindre udviklere der bevidst lægger afhængighedsskabende strukturer ind i deres apps. Men på den anden side er grænsen mellem noget manipulerende / afhængighedsskabende og noget som ganske enkelt er sjovt ret hårfin. Var Tetris udtænkt til at være afhængighedsskabende? Eller Civilization? Jeg har i hvert tilfælde brugt en uforholdsmæssig stor del af min tilværelse på de to spil. Uden at der var nogen forældre der kontrollerede det.

Vi har integreret teknologien i vores liv – og i ekstrem grad i vores børns liv. Vi kræver at de bruger skolens “EasyIQ” til at indsende deres opgaver, at de bruger Skoleintra til at tjekke skemaet og at de naturligvis svarer på en messengerbesked fra far om hvorvidt de er kommet hjem. Men når de så bruger teknologien til at have det sjovt, snakke med venner eller istedet for at se TV med familien så skal det begrænses.

Og da vi åbenbart er nogle vattede typer så sætter vi algoritmer og regler til det fremfor bare at sige: “Læg lige telefonen væk nu”.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.