Microsoft Teams – Nu får Slack kamp til stregen

I efterhånden flere år har Slack været “king of the hill” når det kom til professionelle kommunikations / samarbejdsapps – primært fordi det var åbent for alle og man kunne være med gratis i starten. Nu kommer der reel konkurrence, for Microsoft har netop åbnet deres Teams op med en gratis udgave … og den er GOD!

Microsoft lancerede Teams tilbage i foråret 2017, men det krævede at man var enterprisebruger af Office 365 – hvilket de fleste mennesker alt andet lige ikke er. Så derfor forblev teams en velbevaret hemmelighed udenfor de allermest MS-dedikerede virksomheder. Samtidig fortsatte Slack med at tilbyde alle og enhver at åbne nye Slack-teams for nul kroner og bruge platformens basale funktionalitet. Hvilket naturligvis førte til en overvældende dominans i de små og mellemstore virksomheder og teams.

Teams – åben og gratis

Der har længe været nye vinde der blæser hos Microsoft, og de har åbenbart også indset at freemium-modellen også virker for dem. For nu har de åbnet op for at enhver kan åbne sit eget team og bruge det. På det gratis niveau er der adgang til:

  • Max 300 brugere pr. team
  • 2 gb lager per bruger + 10 gb delt plads
  • Adgang for gæster (folk med emails som ikke har samme domæne som dig)
  • Online lyd- og videoopkald i grupper
  • Online møder
  • Skærmdeling

Hvis man betaler en enterprise-licens får man ekstra funktioner og mere plads – men første indtryk er at den gratis udgave af teams bestemt ikke er gjort bevidst ringe. For langt de fleste mindre teams vil disse funktioner være rigeligt til at kunne kommunikere effektivt.

Teams minder, ikke underligt, meget om Slack. Man opbygger sit team, der kan bestå af X antal mennesker – og under dette team kan man så have forskellige kanaler. Hver kanal er åben for alle, men man bestemmer selv om man vil følge med i samtalerne. I hver samtale kan man, udover tekst, indsætte billeder, filer, smileys og (naturligvis) GIFs. Indtil videre rimelig standard Slack-opførsel … men Microsoft har et par esser i ærmet.

Microsoft elsker faner

Hvis man er bruger af Office-pakken, og især OneNote eller Excel, er man vant til fane-metaforen som Microsoft bruger – og den har de videreført i Teams. Det er en af de største forskelle på Teams og Slack. Fordi MS bruger nemlig disse faner til at lave app-integrationer på en måde som er vanvittigt meget mere intuitiv end Slack – især for folk der ikke bruger hele deres liv på at arbejde med computere.

I hver kanal er der som udgangspunkt to faner – Samtaler og Filer. Samtaler er den almene chat i kanalen, filer er de filer som er blevet delt i kanalen. Det kan være billeder, dokumenter etc. Men udover det så kan deltagerne i de enkelte kanaler oprette nye faner – og det er samarbejdsmæssigt noget nær en genistreg! Her kan jeg hente et Excel-ark ind som alle medlemmer af kanalen skal have adgang til og kunne redigere i. Eller jeg kan dele en OneNote-notesbog som alle kan tilføje til. Eller sågar oprette en Wiki (som egentlig virker som en basal notesbog). Microsoft har også åbnet for integrationer med ikke-MS-apps – f.eks. Evernote, Trello, Youtube etc. (se herunder). Hver fane har tilknyttet sin egen lille chat, som Microsoft kalder “fanesamtaler”. Her kan man så diskutere det specifikke dokument, website, video eller komme med meta-bemærkninger til en notesbog.

Det er temmelig tæt på at være en genistreg fra Microsoft at integrere deres eksisterende Office-suite i Teams på den måde. Det gør det utrolig nemt for en gruppe at samarbejde om et dokument eller en præsentation – og samtidig gemme noterne i en delt notesbog, hvor alle har adgang. Det er en styrke som Microsoft står temmelig alene med, da kun de har en så rig, og så udbredt, suite af officeprogrammer. I modsætning til f.eks. “text snippet” i Slack så vil langt de fleste du har brug for at samarbejde med vide hvad et Word-dokument er. Og det er generelt godt for samarbejdet. Samtidig er åbenheden overfor f.eks. Trello og Evernote med til at eksisterende teams kan integrere deres nuværende samarbejdsværktøjer.

Nu med møder!

En anden stor fordel som Microsoft har er Skype. Og de har integreret Skype-funktionalitet helt ned i Teams – og det er med i den gratis udgave. Fra enhver kanal kan man som bruger blot trykke på “møde nu” og så er der en åben invitation til alle deltagere i en kanal om at koble sig op på mødet – enten med video eller kun med lyd. Og umiddelbart ser det ud til at virke fuldstændig uden problemer.

Det er den type af integrationer som jeg personligt har sukket efter længe. At giganter som Microsoft, og Google især, indser at mange af deres programmer kan kombineres og faktisk give et resultat der går langt ud over at 1 plus 1 giver 2. For ved at integrere Skype på den måde i Teams så kan vi langt nemmere lave gruppesamtaler uden at det behøver at være så formelt. Jeg kan se mig selv bruge funktionen til at have åben spørgetime for kursister, have træffetider til projektteams eller alt muligt andet. Fordi jeg bare kan have en stående invitation til at folk kan koble sig op på mit møde. Det var faktisk det som Google i sin tid talte om at Hangouts skulle være. Men det kræver jo at brugerne er der, og det er den vigtige forskel. Fordi her indgår det som en del af et sammenhængende samarbejdsmiljø.

Og ja, man kan også lave samtaler i Slack. Men det er kun hvis man betaler. Hos MS er det med i den gratis udgave.

Konklusion

På mange måder virker Teams som den logiske konklusion på de samarbejdsværktøjer MS har forsøgt at lægge ind i Office-pakken i flere år. Som en samlet hub for hele den kommunikation og en integration af de eksisterende services i et samlet interface for Office, OneNote, Skype og resten af internettet.

Der findes apps til Windows, MacOS, IOS, Android og Windows Phone(!) – og de ser ud til at have den basale funktionalitet uden at jeg har fået testet dem i dybden. Herunder også muligheden for at deltage i møder, hvilket på mange måder er vigtigst. Så sælgeren i bilen kan altså koble op og deltage i mødet fra en rasteplads.

Hvis jeg var Slack ville jeg have fået en smule sved på overlæben af Microsofts åbning overfor offentligheden. For det her er bare mere tilgængeligt for de almindelige brugere – og det kan komme til at ramme dem hårdt. Og hvis jeg var Google så ville jeg skynde mig at gentænke strategien med at holde “Hangouts Chat” lukket for Gsuite-brugere og få det åbnet op i en fart. For ellers så kører det tog i hvert tilfælde fra dem i Mountain View.

Og forresten – ja du kan med en bruger på Teams oprette nye teams og invitere nye brugere ind i dem. Så du kan have et team for dit arbejde, et for din sportsklub og et for din studiekreds. Eller du kan, som jeg sikkert ender med, have forskellige teams med forskellige faste kunder.

Prøv Teams på teams.microsoft.com

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.