OK Google – livet med Google Home Mini

Der står en lille grå højttaler i mit køkken. I teorien kan den hjælpe mig med alt muligt – men hvad bruger vi egentlig de digitale assistenter til? Jeg har levet med Google Home Mini i nogle måneder – og set på den fremtid som bliver lovet af de smarte højttalere der næsten helt sikkert bliver det store slagnummer på dette års CES som starter i Las Vegas i næste uge.

Google Home Mini er en lille udgave af Googles digitale assistent der bare hedder Home. Den kan det samme, men er mindre og har en ringere højttaler. Den fungerer ved at man siger: “OK Google” efterfulgt af en kommando – fx:

 • Will it rain today?
 • Whats on my schedule?
 • Show “Red Right Hand” on my TV
 • What was the score in the Tottenham Match?
 • How tall is Iggy Pop?
 • … when was he born?
 • What does a cat sound like?
 • What is the time?
 • Play Daily Tech News Show
 • How long is my commute?
 • Wake me up at six o’clock
 • Tell Neato to start cleaning (kræver at man har en robotstøvsuger)
 • Turn on lights in the living room (kræver at man har smarte lyspærer)
 • Set timer 10 minutes

Løftet er altså, at den lille højttaler i hjørnet kan være ens daglige assistent i et moderne liv, hvor man har gang i alt muligt. Som det bliver vist i Googles egen reklamevideo.

På det rent funktionsmæssige område er Google Home Mini ret fantastisk. Jeg har et stort køkken, og selvom jeg står 5-6 meter væk, bag en larmende emhætte med musik spillende i køkkenet kan den godt høre og forstå mig når jeg råber: “OK Google set timer fortyfive minutes!!!”. Og selvom højttaleren i den er på størrelse med en femmer, så spiller den overraskende højt. Det er ikke hifi – det har Google laver deres Google Home Maxi til at være – men det er ok, og jeg har ikke købt den for at have et stereoanlæg.

Men hvad bruger jeg den så til?

Løftet hos Google er altså stort og vidtløftigt – præcis som hos den konkurrende Echo fra Amazon (og Apples HomePod som, måske, kommer lige om lidt). Og det er ret fantastisk og fremtidsagtigt bare at kunne tale til sit hus. Det er total Star Trek. Den kan endda kende forskel på min og min kones stemmer, og personalisere resultaterne derefter!

Men det er også en fiktion. Det er en ingeniørdrøm om en fremtid der ligner den man ser i The Jetsons eller Epcots “Home of the future”. Et liv hvor jeg hele tiden har brug for at planlægge, finde facts og tjekke om mit fly er forsinket. Men sådan er mit liv ikke, og jeg tror ikke jeg adskiller mig fra flertallet. Jeg kan sagtens spørge min Google Home “How is the traffic to the airport”, og så regner hun fint ud at jeg nok mener Tirstrup, og at det tager 22 minutter herfra. Det er bare ikke et spørgsmål jeg har brug for at stille ret tit, og når jeg en sjælden gang imellem flyver så er jeg der alligevel i så god tid, at den oplysning er fuldstændig ligegyldig.

De Digitale Assistenter sælger mig drømmen om at have så travlt og interessant et liv, at jeg ikke engang kan kigge ud af vinduet for at se om det regner – og hvor jeg har brug for i tide og utide at få ETA på turen til lufthavnen mens jeg binder slipset og overhører, at min kone har købt en gave til mig.

For hvad bruger jeg virkelig Google Home til? 9 ud af 10 kommandoer er “set timer to X minutes”. Fordi det er fedt at have et æggeur man kan råbe til når man står med fedtede hænder og laver mad. Er det 34€ værd hos Media Markt i Flensborg? Tja … det er det egentlig. Især når det så også fungerer som et leksikon man kan tale med. Det kan afgøre mange samtaler ved spisebordet.

Og lige til sidst …

Lige pt. kan man ikke købe Google Home i Danmark … men de er til at hente lige syd for grænsen. Og den taler, desværre, ikke dansk. Det fungerer til gengæld som en god sprogtræning hos 11-årige. Hvis Google Home kan forstå dem, så kan en englænder nok også.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.