Om punktum på Twitter

Det er blevet mere og mere almindeligt at skriv punktum ” . ” foran navnet på et tweet. Men hvorfor? Jeg kom til at starte en debat om det, naturligvis på Twitter, og vil benytte chancen til at fortælle lidt om hvorfor man skriver det … og hvorfor jeg synes man skal tænke over det før man gør det.

Hvorfor skriver man det punktum?

DSCF4822Når man svarer en person på Twitter så indleder man sit tweet med at skrive navnet på personen – f.eks. skriver man @udkantsadam for at skrive til mig. Det gør, at jeg bliver gjort opmærksom på, at der er nogen som har nævnt mig, og at Twitter kan samle samtalen. Svarene er en vigtig del af den måde Twitter virker på fordi de korte beskeder ofte får karakter af “chat”. Så langt så godt. Men hvorfor så det punktum?

Sagen er den, at Twitter fungerer sådan, at den kun viser Tweets med et brugernavn i starten til dem som både følger dig, og den som bliver nævnt. Så hvis der er en som skriver til mig med @udkantsadam er det altså kun de venner der følger både ham/hende og mig som ser det. Og det er derfor man sætter det punktum. Simpelthen for at snyde Twitter. For når man skriver .@udkantsadam så bliver det vist til alle som følger den der skriver (og altså ikke kun dem som følger begge).

Det handler om udbredelse

Det vil så også sige, at hvis man skriver til en som ikke har særlige mange “followers” så bliver det svar kun set af ganske få. Måske endda kun af den som bliver nævnt. Det er fint, hvis det er en samtale – men hvis man har andet formål med sit tweet, som f.eks. at tale mere bredt til alle dem som følger en, så er det man bruger snydetricket.

Det var det jeg skrev, som startede debatten. Og jeg skrev det fordi jeg ofte ser det blive brugt på en negativ – eller tankeløs – måde. Vi skal nemlig tænke over det vi gør på sociale medier, og selv et lille tegn som et punktum kan gøre en stor forskel.

Hvad kan det betyde?

Når man sætter punktum foran sit tweet kan det hurtigt blive opfattet som om man siger: “Jeg sørger lige for at alle kan se mit svar til dig – for det handler i virkeligheden mere om mig end om dig“. Især når det bliver brugt i en debat kan det gå helt galt. For så kommer det til at betyde: “Jeg sørger lige for at alle ser det jeg skriver til dig for jeg synes de skal se at du er en idiot (og jeg er klog)“. Det er meget muligt, at det ikke bliver opfattet sådan af den der skriver det, men det kan meget vel blive opfattet sådan af den som modtager det.

Det bliver virkelig ofte anvendt i politiske debatter på Twitter, hvor man bruger det til at udstille modparten – eller udstille at modparten ikke skriver tilbage. Det er i bedste fald temmelig “passive aggresive”-opførsel på sociale medier.

Der kan være gode grunde til at bruge det punktum. Hvis man er en virksomhed der giver et svar til en kunde, og man synes det svar er relevant for alle der følger, så kan man bruge det. Det er måske ikke særlig elegant, men det virker.

En bedre måde

Hvis man gerne vil skrive direkte til en anden på Twitter, og man samtidig gerne vil have at ens besked ryger ud til alle, så er der mere elegante løsninger efter min mening. For punktummet er lidt som at snyde modparten til at tro, at det er en direkte besked. Hellere skrive: “Hej @udkantsadam ….” Det har samme effekt, men det er åbenlyst for enhver at det er en besked der ryger ud til alle som følger den som skriver det. Eller skrive @-navnet til sidst i tweetet så man virkelig kan vise, at det er rettet mod almenheden.

Men hvad enten vi bruger punktum eller andre metoder så handler det i sidste ende om at gøre det af en grund. At man ikke bare ser at alle andre sætter det punktum, og derfor sætter man det også. For i sidste ende fører det til mere støj i feedet hos dem der følger en – og kan blive opfattet negativt af den man skriver til.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.