Så kom de selvdestruerende og sikrede mails i Gmail

Det var en feature der blev lovet da Gmails redesign kom ud (som blev omtalt i Digitale Signaler #44), men som ikke var med fra starten. Men nu er den rullet ud – muligheden for, lidt, sikrere emails.

Med den nye funktion kan du sende emails der automatisk udløber efter en bestemt periode, og hvor modtageren skal have tilsendt et kodeord som SMS for at kunne åbne dem. Det lyder altsammen meget sikkert, men vi skal ikke tro at træerne vokser ind i himlen.

Derfor har Google også valgt at fravælge ord som “sikker / secure” og vælger at kalde det “tys-tys / confidential” – bare så vi ikke tror at det her er ligeså sikkert som at sende deciderede krypterede mails med teknologier som PGP og lignende.

Sådan virker det

Hvis du har fået opgraderet til det nye Gmail så finder du funktionen nederst i dit kompositionsvindue, hvor der er et ikon af en hængelås og et ur:

Hvis du klikker på det kommer du videre til et vindue, hvor du kan angive hvor længe meddelelsen skal leve – og om du vil kræve password via SMS for at kunne åbne den. For at kunne bruge den sidste funktion skal du, naturligvis, vide hvilket mobilnummer din modtager har. For det er kun DET nummer som kan modtage koden for at låse beskeden op.

For modtageren fungerer det sådan, at mailen vil indeholde en besked om at der er kommet en fortrolig besked, oplysninger om hvor længe den bliver ved med at eksistere og en stor blå knap med et link til beskeden. Klikker man der, og har modtageren valgt SMS-sikkerhed, kommer der endnu et vindue op med mulighed for at få tilsendt koden for at åbne beskeden.

Og det virker, selvom det er lidt bøvlet. For det er jo sådan reelt set ikke en email der forsvinder af sig selv – det er linket til en webside der holder op med at virke. Selve emailen forbliver med at eksistere i modtagerens indbakke indtil vedkommende vælger at slette den. Hvilket er logisk nok, for det er jo sådan email virker. Og for at Google kan lave sådan et system med fortrolige mails så er der ikke rigtig nogen anden løsning. Men det gør det til en noget bøvlet øvelse for modtageren.

Knap så sikker

Og her kommer der så nogle af de oplagte anker mod disse tys-tys-mails.

  • Selve mailen forsvinder ikke – så hvis du gerne vil sikre dig mod at nogen kan opdage at korrespondancen overhovedet har fundet sted så hjælper det ikke. Det betyder også at selve emnefeltet forbliver synligt.
  • Du kan slå muligheden for at printe fra, men at tage et screenshot er meget nemt – og det kan man ikke sikre sig imod.
  • Evt. vedhæftede filer kan downloades og gemmes lokalt

Det skal ikke diskvalificere løsningen – for det er stadig en god ide.

Men en ting er ved det gamle. Nemlig at det i første omgang ruller ud til de gratis Gmail-konti. Hvis du betaler for at have dit domæne i G-suite så må du vente lidt endnu. Det kan så altid undre mig, at Google hver gang lader nye features rulle ud til Gmail først – fremfor til de trofaste og betalende kunder. De kunne da i det mindste give mig muligheden for at slå det til på eget ansvar.

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.