Da Vinci Resolve – bedre bliver gratis videoredigering ikke

Da Vinci Resolve startede med at være et værktøj til at colorgrade video. Men efterhånden kom der flere redigeringsfeatures til – og i dag er den en fuldgod konkurrent Premiere Pro, Final Cut, Avid og hvad de ellers hedder. Og så har den en feature de ikke har. Den er nemlig gratis!

Efterhånden er video integreret i alt. Både i alle vores enheder – telefoner, kameraer, tablets etc. – og i alle de sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn (og naturligvis Youtube og Vimeo). Video er fremragende til markedsføring, formidling, læring og almindelig kommunikation. Det kan bruges eksternt og internt i organisationer.

Men en ting er at få optaget noget video – det har sine helt egne udfordringer, som jeg sikkert kommer ind på senere her på siden. Noget andet er at få det redigeret. Her findes der de gratis programmer som følger med computeren – som fx. Windows Live Movie Maker og iMovie – og der findes de mere eller mindre kostbare alternativer som Premiere Pro, Premiere Elements, Final Cut, Avid, Sony Vegas og en masse andre.

Ser vi på de gratis programmer, så er både Live Movie Maker og iMovie ret begrænsede – og bundet til deres styresystemer. Hvis man vil noget mere ambitiøst med sin videoproduktion er det min erfaring at man ret hurtigt løber hovedet mod en mur med dem. Så har alternativet været at finde tegnebogen frem.

Da Vinci Resolve

Men det er altså ikke nødvendigt. Fordi BlackMagicDesign der lever af at producere hardware til videoproduktion har lavet programmet Da Vinci Resolve som nu er kommet helt frem til version 14. Og som nævnt har den udviklet sig fra at være et værktøj til farvestyring af video med lidt redigeringsmuligheder, til nu at være en fuldt udbygget videoeditor – som er VIRKELIG god til at lave farvestyring.

Hvis du aldrig har prøvet en non-lineær videoeditor er der en hvis indlæringskurve som man skal henover. Men det er ikke mere indviklet end Premiere Pro eller Final Cut. Og ikke nok med at programmet er gratis – de har også været så flinke at lægge hele manualen (på 1329 sider!) ud som en samlet PDF. Den kan du hente her, og den fungerer fint som håndbog hvis der er noget du er i tvivl om.

Der findes to udgaver af Da Vinci – og så kunne du måske forledes til at tro, at hvis man VIRKELIG skal lave noget med det er man nødt til at betale. Og ja, der kommer ekstra features i Studio-udgaven (som koster 259€) – men hvis ikke du har brug for 120 billeder i sekundet, 4K-output og  muligheden for at arbejde flere sammen på samme projekt så er der ingen grund til at købe. For godt nok kommer der også lidt flere effektiver og filtre med når du betaler, men den grundlæggende pakke du får med den gratis udgave er rigeligt for langt de fleste.

Du kan downloade Da Vinci Resolve på www.blackmagicdesign.com/dk/products/davinciresolve – og se introduktionsvideoerne fra BlackMagicDesign herunder …

 

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.