YouTube Music – musik (næsten) uden video og lige til at dele

Så blev YouTube Music omsider lanceret i Danmark – men hvad er det egentlig? Kan man kun høre musik fra musikvideoer? Er der reklamer? Er det gratis? Det korte svar er: nej – ja og nej – ja og nej. Men læs videre så skal jeg nok uddybe.

Der er noget underligt ved Google. Gang på gang har de lanceret gode, og konkurrencedygtige, produkter – og gang på gang har de fejlet med dem. På some-fronten er Google+ stadig noget af det bedste jeg har set, men uden brugere er det lidt ligemeget. På messengerfronten har de haft så mange forskellige forsøg, at alle har givet op og bruger Facebook Messenger istedet.

I forhold til streaming tjenester så har Google faktisk haft Google Play Music i en del år, men den er blevet totalt overskygget af Spotify og Apple Music. Og det på trods af features som er temmelig unikke. Men nu prøver Google så igen – og denne gang med et bedre brand i ryggen. Nemlig YouTube.

Nu er jeg jo gammel, og derfor så har jeg ikke været vant til at bruge YouTube som jukebox. Men et yngre segment, som mine børn, har altid brugt YouTube til at finde musik. Så derfor giver det mening at lave en musiktjeneste under YouTube’s brand.

Men det handler ikke kun om brandet – det handler også om at bruge de ting som YouTube er rigtig rigtig gode til. F.eks. at finde på anbefalinger på baggrund af det man før har set (eller i dette tilfælde hørt). Eller til at give muligheden for at dele.

OK – hvad er YouTube Music?

Helt kort så er YouTube Music en ny tjeneste som tager alt indholdet fra Google Play Music (de samme 30 millioner sange som er på alle tjenesterne) og blander med musikindholdet fra YouTube. Dermed bliver kataloget langt større, med flere obskure ting som ellers ikke var at finde andre steder. F.eks. Tiny Rubberband med Butthole Surfers og Moby, som har været umulig at finde på f.eks. Spotify – eller sådan noget som SockPuppetParody’s udgave af “Smells like teen spirit”. Men altså også helt almindelige hele albums (uden musikvideoer) som man har på andre tjenester.

Det er så altsammen pakket ind i en ny app, der giver mulighed for at lave playlister, få anbefalinger etc. – og som giver muligheden for at lytte i baggrunden og med skærmen slukket. Der er en lille fiks kontakt på den, hvor man kan slå videoindhold fra, hvis man kun vil høre musikken og ikke se på videoer.

I virkeligheden er det bedste man kan sige om YouTube Music, at det virker som det skal. At interfacet er nemt at overskue – og hvis man kommer fra andre tjenester så vil det være ret ligetil at betjene. Deres “endless mixtape” er virkelig godt – bare man har givet lidt indikation om musiksmag, så kommer den helt af sig selv med gode forslag. Men der er en ting som er radikalt anderledes end de andre …. nemlig muligheden for at dele.

Dele til højre og venstre

Hvis vi skal se på YouTubes historie er der en ting som, efter min mening, har været hele årsagen til deres succes. Nemlig de udbredte muligheder for at dele indholdet med venner, bekendte og verden. YouTube er jo nærmest årsagen til at vi snakker om viral spredning af noget som helst. Hvis ikke vi havde kunnet dele på Youtbe ville vi så have danset Gangnam Style? I think not!

Mulighederne for at dele har YouTube videreført i YouTube Music – og det kan måske vise sig at være genistregen her. For når jeg laver en playliste kan jeg sende linket til hvem som helst – og så kan de lytte med. Her er f.eks. min “Den sure liste” med sange der er værd at høre når verden går en lidt imod.

Men det er også muligt at dele enkelte sange – præcis som man kan dele videoer. Så hvis jeg synes at denne her artikel har godt af at blive afbrudt af Frank Blacks hyldest til PowerPuff Girls “Pray for the Girls” så kan jeg bare sætte linket ind her.

Og ja – man kan også dele sange på de andre tjenester, og man kunne også dele sange på det gamle Google Play Music, men fordelen her er at modtageren ikke behøver at have en konto. Fordi YouTube har allerede en model til at tjene penge – nemlig reklamer!

Gratis og ikke-gratis

Google Play Music fandtes ikke i en gratis udgave – der skulle man betale, hvis man ville være med. De sædvanlige 99 kr. om måneden. Men YouTube Music har en gratis udgave – understøttet af reklamer som alt andet indhold på YouTube. Den har, naturligvis, nogle begrænsninger:

  • Man kan ikke høre musik i baggrunden på telefonen
  • Man kan ikke downloade til off-line brug
  • Man bliver udsat for reklamer med jævne mellemrum

Men bortset fra det så er det sådan set en fuldt fungerende musiktjeneste. Man kan frit vælge mellem de 30 millioner sange, lave playlister og dele musik med venner. Men hvis man vil have baggrundslytning, offline og reklamefri med så koster det …. 99 kroner om måneden. Præcis som alle de andre. Og hvis man er en familie der lytter til musik kan man også købe et familieabonnement – op til 6 medlemmer på samme matrikel for 149 dkk om måneden. Igen – præcis som Apple Music og Spotify.

Det som mangler, og som de lover er på vej

Det her ville jo ikke være et Google-produkt, hvis alt virkede som det skulle fra starten. Og især for brugere af Google Play Music, som undertegnede, er der nogle ting som mangler og er virkelig irriterende. De har i første omgang løst det ved at abonnementet gælder til både YouTube Music og Google Play Music uden at man skal betale to gange. Men før eller siden lover de at alle features fra Google Play Music kommer ind.

Den første, og største, irritation er at de playlister man har i Google Play Music ikke kan overføres til YouTube Music. Så hvis man har mange og lange lister så er det lidt en pain. Google lover at det er på vej, men altså … Men det er jo ikke en irritation, hvis man starter på YouTube musik uden at have kendt Google Play.

Den anden irritation er, at de ikke har fået overført en af deres vigtigste features fra Google Play Music. Det var, og er, nemlig den eneste musiktjeneste, hvor man kunne uploade egne MP3’er og tilgå dem på lige fod med den anden musik. Så når man har købt en obskur CD med et avantgarde jazzband så kunne den rippes og lægges ind. Det var fedt – og igen lover Google at det nok skal komme over i YT Music.

Og så er der lige det med de understøttede afspillere. YouTube Music virker, naturligvis, fremragende på Chromecast Audio. Men de mangler stadig at understøtte Sonos(!) Men teamet lover at dette kommer snart.

Alt i alt er YouTube Music et ret helstøbt produkt, der har nogle muligheder som ikke er at finde andre steder. Vi mangler bare lige de sidste par småting.

Lige nu kan man få et tre månedes gratis prøveabonnement på music.youtube.com

Ham der er den i Semiosis Formidling. Underviser, indholdsudvikler, nørd, surdejsbager, kommunikationsgøgler, provinsboer, eksilkøbenhavner, uegnet til militærtjeneste og venstresnoet.